среда, 13 октября 2010 г.

Nerăbdare sau dinamism - să fie oare sinonime?...


Cu răbdarea treci şi marea, dar cu nerăbdarea? (În acelaşi context, ce facem cu nerăbdarea lui Filat?)
E duminică dimineaţa. Toţi credincioşii merg la biserică. Fie că aceasta aparţine Mitropoliei Moldovei sau Basarabiei. El a preferat (ca mai apoi să-mi dau seama c-a fost nevoit) să vină la biserica mănăstirei “Sf. Andrei”. În ograda bisericii e forfotă mare. Copiii aleargă. La un moment dat, femeile din biserică le fac observaţie. Se simt ruşinaţi. Un sobor de preoţi se fac văzuţi în uşa bisericii. Imediat apar şi doi bodyguarzi. Se uită de jur împrejur cu ochi ca de vultur. Toată lumea priveşte mirată situaţia creată. Intră şi el în biserică. Îşi face semnul crucii şi sărută icoanele. Ştie ritualul. Când era copil mergea la biserica din Lăpuşna. E îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, scump, are un zâmbet plăcut şi ceva viclean. Stă drept, nemişcat, pe frunte i se pot număra liniile, în privire nu i se poate citi nimic. Ascultă slujba. Poate se pocăieşte. În acest moment îmi vine în minte deviza pe blogul personal: “A avea curaj înseamnă nu numai să poţi spune adevărul, dar şi să ai curajul să nu îl ascunzi!”
În casa Domnului ar trebui să fie sincer. Dacă e adevărat, cazul contrabandei cu ţigări (despre care s-a vorbit şi s-a scris în mass-media), i se va ierta. Curaj a demonstrat că are.
Lumea nu e atentă. Privirile sunt îndreptate asupra lui. Îl deranjează. Se mişcă de pe un picior pe altul, de parcă dansează. Se încruntă liniile frunţii, privirea devine plictisită. Se îndreaptă către un bodyguard  şi-l întreabă: “Mai este mult?...” Acesta a fost surprins de-aşa întrebare. “Vreţi să plecăm?” Omul plictisit îşi dă seama că această întrebare n-a fost potrivită. Încearcă să se concentreze. Arată de parcă n-a dormit de câteva zile. Şi unghiile mici şi rotunde îi sunt pe jumătate roase. Pare un adolescent. Unul plictisit de ore şi de profesori. Poate aşa a fost şi când învăţa în Lăpuşna sau în Iaşi.
N-are răbdare. Se uită la ceasul de pe mâina dreaptă. Se uită la bodyguard. Vrea să-I mai adreseze o dată întrebarea stupidă, dar ezită. N-are răbdare niciodată. Toată lumea îl ştie ca cel mai dinamic din AIE. Asta e bine pentru un premier. Doar că nerăbdarea asta într-un lăcaş sfânt îl cataloghează drept un om al cărui comportament este neadecvat.


Комментариев нет:

Отправить комментарий