среда, 8 декабря 2010 г.

La ce să ne aşteptăm după alegeri?


                Un pas bine-gândit 
Pe ultima sută de metri lista PD a fost modificată. Valeriu Lazar a fost înlocuit cu omul de afaceri, Vlad Plahotniuc, care ocupă poziţia a doua.
Listele electorale pot fi modificate cu 7 zile înaintede alegeri. Demult liderul PD, Marian Lupu, dădea de înţeles c-o să-i propună controversatului Plahotniuc să fie membru. Dar tocmai în preajma scrutinului s-a decis trecerea acestuia pe linie.
Apariţia lui Vlad la PD a fost sugerată de premierul RM: „Eu cred că s-a ajuns prea departe şi nu este M. Lupu cel care ia decizii în partid. O să vedem în zilele următoare probabil şi noi-veniţi.”
Analiştii politici îşi dădeau cu părerea înainte de această întorsătură şi spuneau că în acest caz Lupu va fi în totalitate umbrit în cariera sa.
Toate acţiunile de caritate şi tot misterul pre-electoral legat de relaţiile Lupu-Plahotniuc au fost bine-gândite.
Cel din urmă a avut grijă să devină o persoană publică. Iar toate donaţiile n-au făcut decât să-i creeze o imagine pozitivă.
Era şi de aşteptat că principalul finanţator al PD să figureze pe lista acestuia. Iată şi răsplata – locul 2!
Omul de afaceri avea să menţioneze: „Eu nu ţintesc fotoliul de premier, cu toate că posed toate calităţile necesare şi pentru acest post, o spun cu fără nici o umbră de îndoială, deoarece îmi cunosc foarte bine capacităţile, comparativ cu cei care au ocupat sau ocupă acest fotoliu acum.”
Tot de aşteptat era că cele 360.000 de lei donaţi de acesta în campanie electorală trebuiau răspătite cu o funcţie pe măsură.
Doar că poziţionarea lui Plahotniuc în PD ar putea îndepărta electoratul. Imaginea cumpătată şi rigidă a lui Lupu ar putea fi ştearsă de cea a unui milionar, fost consilier al lui Iliescu şi Voronin.
Pe de altă parte, acţiunile de binefacere care i-au înnobilat persoana ar putea atrage o bună parte a alegătorilor.
Aşa ori altfel, Plahotniuc îşi asumă acest risc.
Analistul Bogdan Ţârdea a declarat că „sponsorii întotdeauna, în orice partid, au un cuvânt greu de spus”.
Se conchide că Lupu nu îndeplineşte decât ordinile finanţatorului ca o marionetă.
Fostul consilier al liderului comunist ar putea ştirbi din imaginea partidului şi al lui Lupu, reiting-ul căruia este în scădere, potrivit tuturor sondajelor.
Nu este exclusă nici o colaborare post-electorală a celor 2 foşti apărători ai intereselor comuniste cu PCRM. Mai cu seamă că Vlad a fost la un pas de a deveni premier pe timpul guvernării opoziţiei de acum. Dar Voronin în ultimul moment a făcut alegerea în favoarea Zinaidei Greceanâi, luându-se în calcul coraportul de forţe dintre diferite grupări din cadrul partidului.

Комментариев нет:

Отправить комментарий