понедельник, 15 ноября 2010 г.

Cu PD sau PLDM?


Campanie electorală de 1,5 milioane de lei
E rebelul miliardar de acum al „politicii” moldoveneşti. E al doilea candidat, după Valeriu Pleşca. Al 15 din buletinul de vot. Şi tot al doilea în topul celor mai bogaţi moldoveni, după Oleg Voronin. E omul de afaceri Gabriel Stati.
Astăzi, 1 noiembrie, se lansează oficial în campania electorală. Sute de studenţi din cadrul ULIM aşteaptă nerăbdători întâlnirea cu acesta. Sunt curioşi să vadă un om atât de bogat şi de controversat. Cu nopţi petrecute în discoteci, bani aruncaţi în stânga şi-n dreapta, divorţ şi aventuri, despre care se scrie în presă. Tinerii îl consideră de-al lor. Băiat dintr-un cartier de la Poşta Veche. Cum avea să declare în presa autohtonă, n-a fost întotdeauna de bani gata. A locuit la parter cu 16 persoane – toate rude.
Cu accentul rusesc, semn că-i băiat de oraş, enumeră cele 3 priorităţi din programul său: politici de tineret, atragerea investiţiilor şi locuri de munci, dezvoltarea businessului mic şi mijlociu.
Are putere de convingere. Tinerii ascultă, fără a face mare gălăgie. Sunt atraşi de capital sau de punctele din program. Până acum a cheltiut 1,5 milioane de lei în campania electorală.
Întrebat cu cine va conlucra în parlament, a răspuns apăsat: „Doar cu forţele democratice!”
E aproape imposibil unui prosper om de afaceri care se încumetă să poarte mocasini sau adidaşi la cel mai glamuros costum, să-i placă stabilitatea.
Moştenitorul holdingului ASCOM GROUP, evaluat la peste 2 miliarde de dolari, afaceristul care are în palmares cuceriri precul Ileana Lazariuc, Natalia Diacov, Cristina Rus, atrage tot electoratul tânăr feminin.
Iubeşte să petreacă, să-şi sărbătorească ziua de naştere în localuri scumpe, cu invitaţi de peste hotare, ca Tina Candîlache, cu fete frumoase. Din invitaţi nu lipseşte soţia sa. Nu e familist. O respectă, pentru că-i mama copiilor lui. Nici să se căsătorească n-a dorit. „Natalia a vrut!”, avea să declare el. Nu se sinchiseşte să sărute o domnişoară top-model şi să-i spună cât este de frumoasă în prezenţa soţiei.
Şi-a construit imaginea unui om de afaceri care nu se dă în lături de la afişarea bogăţiei. A apărut de nenumărate ori în presă datorită maşinilor de lux achiziţionate – Ferrari, Hummer.
El a făcut apelul public pentru schimbarea conducerii comuniste la alegerile din 5 aprilie.
Valeriu Gurbulea, în legătură cu acest fapt, avea să menţioneze: „Vom cerceta cazul implicării lui Stati în organizarea şi finanţarea acţiunilor de protest.”
Acum îşi face o carieră şi în politică. Termină discursul. Este aplaudat. Iese la fel de grăbit după cum a intrat. În sală se mai vorbeşte de el.
Aud o discuţie: „- Cu cine o să facă Alianţă?” „- Cu PLDM, desigur.” „- Nu, Chiril Lucinschi e în PD. El este foarte aproape de fostul preşedinte moldovean, Petru Lucinschi. Cred că şi el o să se alipească la PD.” Nu comentez.

Комментариев нет:

Отправить комментарий