понедельник, 15 ноября 2010 г.

Sfaturi pentru românofobie


                                                                            În Europa fără vize
E început de campanie electorală. Casa de Cultură USM roieşte de studenţi şi profesori. Membrii de partid repartizează locuri. Cadrele profesorale sunt rugate să vină în primele rânduri. Lojele sunt ocupate. Sala e arhiplină. Nu te mai poţi aşeza. Câţiva băieţi aduc scaune. Pe scenă stau falnice drapelul ţării şi simbolul PLDM. E gălăgie. Deodată la ecranul improvizat apare publicitatea electorală „Moldova fără sărăcie”. Filat nu vine. Publicitatea se repetă de 13 ori în acest timp.
După 36 minute apare grăbit, cu faţa istovită, premierul RM, liderul PLDM, V. Filat. Este întâmpinat cu aplauze şi chiuit. Sala se ridică în picioare. Acesta s-a aşteptat. Zâmbeşte.
Anunţă din start c-ar fi vrut să se întâlnească cu cei prezenţi aici nu în cadrul campaniei electorale. Reiese că toate simbolurile ce reprezintă direcţia liberal-democrată sunt deprisos.
Spune că sloganul PLDM este un angajament personal: „Nu e suficient să faci declaraţii, de aceea venim cu angajamente: pensia minimă 1300 lei, conectarea la reţeaua de gaze naturale şi asigurarea cu apă potabilă, reabilitarea drumurilor. Obiectivul numărul 6 vizează tinerii.” Aceştia aplaudă. Se bucură când aud promisiunile premierului de a-i asigura cu locuinţe, de a creşte locurile de muncă.
Ca prim-obiectiv, Filat numeşte integrarea europeană, ca până în 2012 să se circule în Europa fără vize.
Prim-ministrul asigură că nu vine doar cu vagi expuneri, dar PLDM are experienţa necesară şi prietenii, partenerii care vor finanţa.
În încheiere, liderul PLDM îndeamnă publicul să voteze pentru un viitor al tinerilor în propria ţară.
Sala aplaudă iarăşi. E linişte. Vlad Filat, pe un ton ironic şi glumeţ, specifică că dacă nimeni n-are întrebări, are el răspunsuri interesante.
Prima întrebare îl loveşte chiar în „moalele capului”. Un vorbitor de limba rusă e indignat de promisiunile premierului şi nu-i este cert unde să lucreze, dacă locuri de muncă nu-s. Cei din sală aplaudă.
Vlad Filat, cu o mâină în buzunar, cu alta gesticulează, încearcă să răspundă. Publicul aplaudă mai tare de această dată. E ca o întrecere: cine răspunde mai bine şi cine întreabă mai bine, iar studenţii sunt arbitri.
Premierul evidenţiază că relaţia dintre RM şi România, după 28 noiembrie va fi una firească: „Pentru cei care suferă de românofobie, să citească din istorie”, îi sfătuie acesta.
În ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, va fi bazată pe interesul naţional al RM, că ea să aibă beneficii, mai adaugă Filat.
Prim-ministrul dă de înţeles că 7 aprilie rămâne un subiect incert. Este profund indignat de mersul anchetei şi nu are dreptul să intervină.
Ceva mai îmbucurătoare s-a dovedit a fi problema cu Transnistria. În viziunea lui Filat, aceasta se ameliorează. S-a reuşit ridicarea nivelului discuţiilor.
Întrebat dacă e mulţumit de realizările sale, a răspuns: „Eu, de felul meu, sunt perfecţionist. A fost puţin 1 an, dar să nu vorbim de moştenirea Guvernului. Daţi-ne mandatul şi o să vedeţi c-o să reuşim.”
Cineva are îndrăzneala să-l întrebe de ce are mereu faţa obosită. Îşi scarpină bărbia şi face o expresia a feţei şi mai chinuită.
Întrebările îl provoacă. Se mişcă de pe un picior pe altul. Nu-şi mai controlează răspunsurile. Se adreasează unui interlocutor: „Dragul meu!”
Devine răutăcios. Nu mai are răbdare să asculte doritorii de a-l interoga. Cu un zâmbet viclean şi mândru că dă răspunsuri pe măsură, Vlad Filat îşi ia rămas  bun de la cei prezenţi. Dar nu înainte de a atenţiona publicul că această întâlnire n-are nici o legătură cu aderarea rectorului USM, Gheorghe Ciocan, în luna iulie, la PLDM.

Комментариев нет:

Отправить комментарий